Αποκτήστε το Eve Kit HPV Test με Δωρεάν Μεταφορικά

Ας μιλήσουμε για το HPV

Το HPV στη ζωή μας

Οι πληροφορίες που ακολουθούν προορίζονται μόνο για ενημέρωση και απευθύνονται σε σεξουαλικά ενεργά άτομα. Ανατρέξτε στους παρεχόμενους συνδέσμους προς πρόσθετες πληροφορίες και πηγές ιατρικών συμβουλών.

 Ο ιός ανθρώπινου θηλώματος Human Papillomavirus (HPV) είναι ένας πολύ συνηθισμένος ιός. Εκτιμάται ότι το 75% - 80% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων θα εμφανίσει μια μόλυνση από HPV, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ας μιλήσουμε για το HPV

Υπάρχουν πάνω από 100 στελέχη (παραλλαγές) του HPV. Περίπου 40 από αυτά τα στελέχη μπορούν να επηρεάσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και περίπου 14 στελέχη μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε διαφορετικούς καρκίνους.

Τα στελέχη που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο ονομάζονται "υψηλού κινδύνου" στελέχη του HPV. Τα άλλα στελέχη που επηρεάζουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων, αλλά δεν προκαλούν καρκίνο, ονομάζονται στελέχη HPV χαμηλού κινδύνου.

Ας μιλήσουμε για το HPV

Οι υψηλού κινδύνου τύποι HPV 16 και 18 προκαλούν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Tα χαμηλού κινδύνου στελέχη HPV 6 και 11 προκαλούν το 90% των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Το  EVEKIT ελέγχει το δείγμα σας για όλα τα υψηλού κινδύνου στελέχη του HPV.

 

Τροποι Μεταδοσης και Συμπτωματα

 Ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί με πολλούς τρόπους:

 • Σεξουαλική μετάδοση - γενετήσια περιοχή με γενετήσια περιοχή
 • Σεξουαλική μετάδοση - γενετήσια περιοχή με την περιοχή του πρωκτού
 • Σεξουαλική μετάδοση - στοματική περιοχή με την γενετήσια περιοχή ή/και την περιοχή του πρωκτού
 • Δια της εξωτερικής επαφής - Μη διεισδυτικό σεξ
 • Δια της εξωτερικής επαφής - Το τρίψιμο του σώματος
 • Με τα σεξουαλικά βοηθήματα ή/και παιχνίδια που μοιράζονται οι σύντροφοι

 

Ας μιλήσουμε για το HPV

 Τις περισσότερες φορές, ο HPV δεν έχει συμπτώματα και είναι πολύ πιθανόν να μην γνωρίζετε ότι έχετε προσβληθεί από τον ιό. Το σώμα σας (συνήθως γυναίκες κάτω των 30 ετών) μπορεί συχνά να καθαρίσει τη λοίμωξη χωρίς εμφανή συμπτώματα. Οπότε ίσως να μην αντιληφτείτε καν ότι το είχατε.

Οι λοιμώξεις με στελέχη HPV χαμηλού κινδύνου μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, που είναι μικρές αναπτύξεις που μπορούν να αναπτυχθούν στο αιδοίο, πέος ή πρωκτό. Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων περιλαμβάνουν:

Ας μιλήσουμε για το HPV

 

Μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες η πιθανή εμφάνιση των κονδυλωμάτων, μετά από μια μόλυνση (αν εμφανιστούν). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να μεταδώσετε τη μόλυνση σε άλλους, οπότε είναι πάντα σημαντικό να κάνετε ασφαλές σεξ. 

Συγκεκριμένες θεραπείες μπορούν να συνταγογραφηθούν από έναν εξειδικευμένο γιατρό για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια λοίμωξη HPV υψηλού κινδύνου που δεν θεραπεύτηκε από το σώμα σας, μπορεί να επιμένει (να μην φεύγει). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους τύπους καρκίνου, με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό είναι περισσότερο ανησυχητικό για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών. Καθώς συνήθως μια επίμονη λοίμωξη HPV επί σειρα αρκετών ετών (10 ή περισσότερων) μπορεί να γίνει η αιτία για να εξελιχθεί σε προκαρκίνο ή καρκίνο.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και για σημεία ή συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εδώ>> 

 

HPV & Καρκίνος

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι μολύνσεις με στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού HPV μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Ο πιο συχνός καρκίνος που σχετίζεται με τον HPV είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες (ή σε οποιονδήποτε με κόλπο), αλλά ο HPV μπορεί να επηρεάσει και τους άνδρες.

Τύποι καρκίνου HPV

HPV Cancer

 

Πηγή: Canadian Cancer Society

 

PAP VS. HPV TEST

 Όταν εξεταζόμαστε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, χρησιμοποιούνται συχνά δύο διαφορετικές εξετάσεις.

 

CYTOLOGY (PAP TEST)

 Η κοινώς γνωστή εξέταση είναι κυτταρολογική, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Τεστ ΠΑΠ. Κατά τη διάρκεια ενός Τεστ ΠΑΠ, ο γιατρός συλλέγει κύτταρα από το εσωτερικό του τράχηλου και στην συνέχεια αυτά εξετάζονται κάτω από μικροσκόπιο από έναν κυτταρολόγο. Ο κυτταρολόγος θα προσδιορίσει εάν τα κύτταρα είναι ανώμαλα, πράγμα που θα μπορούσε να υποδεικνύει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή προ-καρκινικές καταστάσεις.

HPV PAP

HPV TEST

Σε μια εξέταση HPV, ένα δείγμα συλλέγεται από το εσωτερικό του κόλπου κοντά στον τράχηλο. Το δείγμα υποβάλλεται σε έλεγχο μέσα σε μοριακό διαγνωστικό μηχάνημα, για τους δείκτες υψηλού κινδύνου HPV DNA. Εάν υπάρχει ιός HPV DNA, τότε επιβεβαιώνεται η παρουσία μόλυνσης.

Επειδή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από στελέχη HPV υψηλού κινδύνου, εάν δεν υπάρχει μόλυνση με HPV,  απομακρύνεται από την πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στο εγγύς μέλλον.

Συνιστάται σε γυναίκες ηλικίας μόνο άνω των 30 ετών να κάνουν εξέταση HPV, διότι ενώ ο ιός HPV είναι πολύ συνηθισμένος στις νεότερες γυναίκες, συχνά φεύγει αθόρυβα και χωρίς επιπλοκές.

Είναι πιο συνηθισμένο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών να έχουν θετικά αποτελέσματα ή να έχουν κάποια μόνιμη μόλυνση από τον ιό HPV. Επομένως, κυρίως οι γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα προ-καρκινικά ή καρκίνο. 

HPV TEST

Οι εξετάσεις HPV και οι κυτταρολογικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εάν ένας κυτταρολόγος δεν είναι σίγουρος αν τα υπό εξέταση κύτταρα είναι ανώμαλα,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια εξέταση HPV για να επιβεβαιωθεί εάν υπάρχει ο ιός.

Εάν μια εξέταση HPV είναι θετική, συνιστάται και η εξέταση ΠΑΠ test για να ελέγξετε αν έχουν σημειωθεί κυτταρικές αλλαγές.

Η ύπαρξη θετικού αποτελέσματος σε εξέταση HPV ή κυτταρολογικού τεστ δεν σημαίνει αυτόματα ότι το άτομο έχει καρκίνο. Αλλά σημαίνει ότι υπάρχει ο δυνητικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, που πρέπει να παρακολουθείται.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Τρόποι πρόληψης των λοιμώξεων από HPV και σχετικών ασθενειών είναι:

 • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά καθόλη την διάρκεια του σεξ. 
 • Χρησιμοποιήστε οδοντικά φράγματα και προφυλακτικά για στοματικό σεξ.
 • Θυμηθείτε ότι ορισμένες αντισυλληπτικές μέθοδοι (αντισυλληπτικό χάπι, διάφραγμα, IUDs) εμποδίζουν την εγκυμοσύνη, αλλά όχι τα ΣΜΝ.
 • Κάντε άμεσα εξέταση αν κάνατε σεξ χωρίς προστασία ή έσπασε το προφυλακτικό.
 • Κάντε άμεσα εξέταση αν έχετε ή σκοπεύετε να αποκτήσετε νέο σεξουαλικό σύντροφο.
 • Κάντε άμεσα εξέταση αν εσείς ή ο σύντροφός σας κάνετε σεξ με άλλο σεξουαλικό σύντροφο.
 • Κάντε τον εμβολιασμό HPV. Το εμβόλιο HPV βοηθά στην πρόληψη των τραχηλικών και άλλων καρκίνων με ανοσοποίηση έναντι των πλέον διαδεδομένων (κοινών) στελεχών HPV υψηλού κινδύνου.
 • Το εμβόλιο HPV, επίσης, αποτρέπει τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων καλύπτοντας και τα περισσότερα στελέχη HPV χαμηλού κινδύνου.
 • Το εμβόλιο HPV μπορεί να είναι χρήσιμο ακόμα και αν ήδη έχετε σεξουαλική δραστηριότητα.

 

Πηγές